• Ocenenie - plaketa J.A. Komenského

          6. 4. 2024

          "Byť dobrým učiteľom je tým najväčším umením. "

          Dňa 5.4. 2024 sa pri príležitosti Dňa učiteľov v Dome kultúry Krásno nad Kysucou konala slávnostná akadémia. V rámci programu boli ocenení pedagogickí a prvý krát i nepedagogickí zamestnanci z jednotlivých škôl, bez ktorých by sa žiadna škola nezaobišla.  K oceneným zaslúžene patrila aj naša kolegyňa, pani učiteľka Martuška Koričárová a pani ekonómka Ľudka Kožáková, ktoré si z rúk starosty obce Skalité, prebrali plaketu J.A.Komenského a Pamätný list. Z celého srdca blahoželáme a prajeme im, pevné zdravie, veľa úspechov a tvorivých nápadov.

        • Návšteva predškolákov v Základnej škole

          25. 3. 2024

          Pani učiteľka Mgr. Iveta Petráková deti privítala. Najskôr nám ukázala priestory ZŠ. Napokon sme zavítali do 1.A triedy, kde nás už nedočkavo čakali prváci. Usadili sme sa a sledovali sme výučbu. Naši kamaráti z prvej triedy nám predviedli čítanie o Sysľovi, ktorý sa zobudil zo zimného spánku. Pani učiteľka otestovala, ako sme my škôlkari počúvali a pýtala sa nás kontrolne otázky. Trošku sme si zacvičili ako syseľ v čítanom texte. Ďalej sme videli ako prváci píšu slová vo vetách a šikovne si počínali aj pri počítaní a tvorení slov na interaktívnej tabuli. Vyskúšali sme si aj ako sa sedí vo veľkých školských laviciach a vypracovali sme si pracovný list. Nakoniec sme pani učiteľke, pani asistentke Adrianke Lucakovej a našim kamarátom poďakovali dostali sme sladkú odmenu, záložku a rozlúčili sme sa.

        • OZNAM

          25. 3. 2024

          Žltačka typu A – poskytnutie informácií

           

          Vážení rodičia,

          Vzhľadom na situáciu s medializovanými informáciami o výskyte jahôd, kontaminovaných vírusom hepatitídy typu A, na území Slovenskej republiky,  by sme Vás chceli upozorniť na

          zvýšenie obozretnosti.

          Pôvodcom ochorenia VHA je vírus hepatitídy A (HAV). U človeka spôsobuje vírusový zápal pečene, ktorý má dobrú prognózu, pretože väčšinou neprechádza do chronického štádia a človek sa uzdravuje po 2-4 týždňoch bez následkov. HAV vniká do tela najčastejšie ústami. Zdrojom a rezervoárom VHA je infikovaný človek, kontaminovaná voda a potraviny.

          Najčastejšími klinickými príznakmi ochorenia sú horúčka, zvracanie, hnačky, nechutenstvo, malátnosť a nevoľnosť. Prítomné môžu byť  bolesti končatín, svalov a zvýšená celková únava organizmu. V neskoršom štádiu sa ochorenie prejaví žltým sfarbením kože a očného bielka – žltačkou.  Inkubačná doba (je čas od vniknutia vyvolávateľa do organizmu po vznik prvých príznakov) je od  15 až do 50 dní.

          Ochorenie patrí do skupiny chorôb nazývaných aj „choroby špinavých rúk“, prenášaných znečistenými rukami zo znečisteného prostredia. Hepatitíde typu A môžeme účinne predísť dodržiavaním zásad osobnej hygieny, umytie rúk po použití WC a pred jedlom. Ďalej odporúčame zamerať sa najmä na predmety, s ktorými prichádzate priamo do kontaktu (kľučky, splachovacie zariadenia vo WC, vodovodné batérie, kontaktné plochy v autobusoch, nákupné košíky a pod.). Aktívnou ochranou pred ochorením je tiež očkovanie.