• Apríl v 2. Triede "Mravčeky"

          8. 5. 2023

          Tento mesiac bol spojený s prebúdzaním sa prírody, sadenia semienok a pozorovania ich
          rastu. Priblížili sme si príchod Veľkonočných sviatkov spojený s tradíciami, ktoré sa k týmto veľkým
          sviatkom viažu. Pozorovali sme počas pobytu vonku veľkonočnú výzdobu v našej obci.
          Sprevádzali nás témy, ktoré boli naplnené cieľmi a hravou formou sa rozvíjali v každej
          výchovnej zložke . U detí sme rozvíjali každodenne emocionálnu výchovu. Správne volenými
          aktivitami, sme deťom priblížili dôležitosť prírody pre život človek, dôležitosť vytvárania
          ochranárskych kompetencií a k láske k  všetkému živému. Počas vychádzok do blízkeho okolia, sme
          pozorovali kríky, stromy v lese, záhradách , oboznamovali sa, aký majú rastliny a živočíchy význam
          pre nás. V triede nechýbali obrázky zvieratiek a ich mláďatiek, rastlín, kvetov. Deti si spoločne s p.
          učiteľkami vytvorili kútik živej prírody, kde sme spoločne pozorovali vývoj rastlín. V našom kútiku
          živej prírody máme tieto týždne možnosť pozorovať životný cyklus motýľa a uplatňovať zážitkové
          učenie. Snažíme sa každý deň na prvé miesto dávať individuálny prístup ku každému dieťaťu, aby sa
          v kolektíve mohlo bez strachu cítiť, vyjadriť, tvoriť, pociťovať zábavu a nás odmeniť smiechom.
           Napísala: Ľ. Lašova, Bc. M. Strýčková 

        • Zdravie pod kontrolou

          8. 5. 2023

          Odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Martinským klubom medikov JLF UK a obcou Skalité, a ďalšími samosprávami ŽSK spustil pilotný projekt „Zdravie pod kontrolou“, v ktorom sa zameriava na zlepšenie prevencie obyvateľov Žilinského kraja. V zasadačke Obecného úradu mali možnosť deti dozvedieť sa jednoduchým a zábavným spôsobom od budúcich lekárov a zdravotníkov ako sa majú správne chrániť pred chorobami, čo je to prevencia a akou formou funguje. Vyskúšali si ako sa zachraňuje ľudský život pri dusení, ako sa má správne poskytnúť prvá pomoc a ako sa správne starať o zúbky. 

        • Medzinárodný deň hasičov

          8. 5. 2023

          4.5.2023 sme sa zúčastnili  medzinárodného Dňa hasičov - sviatok sv. Floriána, patróna hasičov. Deti mali možnosť vidieť z blízka a vyskúšať si sedenie v hasičskom aute. Ďalej videli množstvo hadíc, ktoré sú potrebné na uhasenie požiaru a vyskúšali si aj hasičský oblek a prilbu. Ďakujeme hasičom za ich prezentáciu a čas. 

        • Deň matiek

          7. 5. 2023

          „Mama je osobou, ktorá môže nahradiť všetkých ostatných, no ju nemôže nahradiť nik.“ Kardinál Mermillod

          Srdečne Vás všetkých pozývame 

        • Apríl v 3. Triede- Včielky

          4. 5. 2023

          Apríl je známy ako mesiac lesov.  Celý tento mesiac sme deti učili vnímať krásu a jedinečnosť prírody a objavovať jej záhady. Cez tému týždňa „Zvieratká a ich mláďatká“ sme deťom približovali život zvierat, cez interaktívne videa si všímali  postupnosť vo vývoji, a rozvíjali  slovnú zásobu- Koník, kobyla, žriebätko, Kohút, kvočka- sliepka, kuriatko, alebo ovečka, baran, jahniatko. Pri téme týždňa „Kvety“ rozvoj poznania upevňovali cez obrázkové makety, encyklopédie, piesne, ale hlavne živým pozorovaním a skúmaním. Sadili si hrach a fazuľu a pokusmi zisťovali aké formy potrebujú rastliny na život. Overovaním a zapisovaním do tabuľky sa premenili na malých vedcov. Vedecko- výskumný objav spočíval v zistení, že rastlinky potrebujú len slnko, čistú vodu a pôdu. Prostredníctvom témy „Veľkonočné sviatky“ sme si pripomenuli zvyky a tradície nielen na Slovensku, ale aj v okolitých susedných štátoch. Cez google- maps sledovali trasy a kreslili  si aké sú v danom štáte veľkonočné tradície. V téme týždňa „Stromy a kríky“ deti pozorovali lupami púčiky, rozprávali o spoločných vlastnostiach a rozdieloch. Výtvarne a modelársky spracovávali svoj najobľúbenejší ovocný, listnatý, ihličnatý strom a krík.  Pri každej téme týždňa sme rozvíjali matematickú gramotnosť cez kontextové úlohy. Predčitateľskú gramotnosť prostredníctvom maľovaného čítania a hrami s písmenami. Na základe pobytu vonku deti rozvíjali pohybovú gramotnosť, upevňovali si zdravý životný štýl a spoznávali jarnú krásu prírody v obci. Deti sa v Apríli zúčastnili na interaktívnej besede o bioodpade v spolupráci s Prevádzkou obce Skalité a  Natur Pack. Ďalej oslavy Dňa Zeme,  zápisu do Záklanej školy sv. Andreja Svoarada a Benedikta a stavania Mája v našej škôlke aj na námestí. Celú túto akciu spestril hrou na heligónke talentovaný Samko Hromada z našej triedy.  Napísala Mgr. Denisa Maslíková

        • Apríl v 4. Triede- Motýliky

          4. 5. 2023

          Mesiac apríl sme začali témou : ČO SA SKRÝVA VO VAJÍČKU? Prostredníctvom činností spoznávali a následne uviedli príklady tradičnej regionálnej kultúry počas slávenia Veľkonočných sviatkov. ,, Veľkonočné vajíčka, šibačka.." Kreslením rôznych prvkov po vyznačených líniách ozdobovali papierové vajíčko. Pomenovali základné a zmiešané farby pri maľovaní vajíčok. Postavili z primeraného množstva stavebníc stavbu podľa témy a zadania – Veľkonočné Vajíčko, zajac, kuriatko.. V téme AKO KLÍČI SEMIENKO deti opísali podmienky zabezpečujúce klíčenie a rast rastliny. Sadili fazuľky a urobili pokus či nám vyrastie rastlinka aj bez vody. Uviedli niektoré životné prejavy rastlinky. Maľovali a pomenovali svoju kresbu. Pozorovali klíčenie fazuľky a jej rast na IT aj naživo. Vyjadrili piesne, riekanky a hudobné skladby prostredníctvom hudobnej dramatizácie. Fiha Tralala - Ako klíči semienko.  Z mäkkej modelovacej hmoty vytvárali jednoduchhé tvary – Rastlinky. V téme DOMÁCE ZVIERATÁ deti poznali a vymenúvali význam vody pre živočíchy, rastliny a človeka, rozprávali o znečistení vody, navrhovali riešenia čistenia prostredia a šetrenia vody. Čítali maľované čítanie na tému domáce zvieratká, sledovali text na požiadanie ukázali ľubovoľné slovo, dopĺňali slovo za obrázok.  Počítaním zvierat a ich mláďat v dvoch skupinách určili kde je viac, kde je menej alebo rovnako veľa. Nakreslili postavu zvieraťa a maľovali ju pastóznymi farbami. Prostredníctvom aktivít spojených s pohybom deti spoznávali spôsob života zvierat - že postupne rastú a menia sa. Vyrobili kurín so sliepkami, následne dávali pokyn na umiestnenie vajíčok a skontrolovali správnosť riešenia. Maľovali prstovými farbami a dotvárali kresbu. Hrali sa námetové hry na farmárov, na gazdovstvo, na domáce zvieratká a počas hier opísali spôsoby starostlivosti o živočíchy. Uvádzali príklady rozdielnych a podobných znakov domácich zvierat. V téme LESNÉ ZVIERATÁ na základe pozorovania rozprávky identifikovali rozdiely medzi živočíchmi a ich spôsobe pohybu. Bolo raz jedno teliatko- Výlet do lesa.  Aktívne počúvali hudobné skladby pre deti.  Kreslili Lesné zvieratká. Roztriedili zvieratká na daný počet skupín bez určenia vlastností a spôsob triedenia zdôvodnili.  Vedia že rôzne druhy živočíchov vyžadujú pre svoj život rôzne druhy potravy. Rozčlenili názvy lesných zvieratiek na slabiky. Na základe pokynov vpredu, vzadu, hore, dole, pred, za, na, umiestnili zvieratko v triede. Obkresľovali názvy zvieratiek. Programovali Bee-Bot včielku hrali sa hru Logiko Primo na tému lesné zvieratká. Upevňovali si poznatky, že živočíchy, podobne ako človek, postupne rastú a vyvíjajú sa v encyklópediach a na IT tabuli. Napísala: Mgr. Katarína Gomolová

        • Máj, máj zelený

          30. 4. 2023

          Zvyk stavania Májov sme si pripomenuli aj my v piatok 28. apríla.  Spoločne sme si pripravený stromček ozdobili stuhami a za pomoci našich malých silákov a  pána údržbára máj postavili. Krásnu atmosféru tohto zvyku dotváral náš talentovaný Samko Hromada z 3. Triedy- Včielky, ktorý hral na heligónke. A pri stavaní Mája sme neostali iba v našej Materskej škole. Spolu zo Základnou školou sv. Andreja Svorada a Benedikta sme pomáhali ozdobiť aj Máj na námestí našej obce.  Týmto spôsobom sa snažíme tieto zvyky a tradície deťom v MŠ sprístupňovať, približovať, aby neupadli do zabudnutia. Snažíme sa, aby bolo stále medzi nami to kultúrne dedičstvo prítomné a aby sa z generácie na generáciu udržiavalo. Aby si z toho aj tie najmenšie deti aspoň trošku zapamätali. Veselý farebný Máj vedľa vchodu do materskej školy bude vítať i odprevádzať naše deti počas celého mesiaca Máj. 

          https://www.facebook.com/reel/1482169115864097

        • Výtvarná súťaž "Môj rozprávkový svet"

          26. 4. 2023

          Pod pedagogickým vedením  sa naše deti zapojili  do súťaže organizovanou Kysuckou knižnocou v Čadci s krásnou témou "Môj rozprávkový svet." V priestoroch Kysuckej knižnice Čadca sa 26. apríla 2023 uskutočnila vernisáž 20. ročníka tejto súťaže pre deti MŠ. Veľmi nás teší, že 3 deti z našej Materskej školy boli ocenené.   Blahoželáme Marekovi Gonščákovi z 3. Triedy- Včielky, Terézke Rokyčákovej zo 4. Triedy- Motýliky a Alicke Miličovej z 1. Triedy- Lienky.

          „Jedna malá črievička môže zmeniť celý váš život…“

          Popoluška

        • Motýlia záhrada

          23. 4. 2023

          Motýlia záhrada je jedinečná možnosť pozorovať zblízka život motýľov. Deti majú možnosť zblízka sledovať rýchly rast húseničiek, fascinujúcu premenu vitálnej húsenice na nehybnú kuklu a napokon zážitok na celý život - vyliahnutie motýľa. Motýle budú deti kŕmiť a potom ich vypustíme do voľnej prírody! Celá premena z húsenice do dospelého motýľa trvá asi tri týždne v závislosti od teploty okolia. V našej Materskej škole sú motýle s názvom: Babôčka bodliaková- patrí medzi najrozšírenejšie druhy motýľov v európe.