• Deň Zeme

          23. 4. 2023

          "Svet je to, čo máme všetci spoločné." - Wendell Berry

          Deň Zeme je venovaný našej Zemi a oslávili sme ho 21.04.2023. Máme radi našu planétu Zem, našu krajinu, prostredie v ktorom žijeme a preto nám záleží na čistote a poriadku nášho okolia. Deti prostredníctvom rôznych aktivít spoznávali našu Zem – rozprávali  o prírode, rastlinkách, zvieratkách, overili si svoje schopnosti pri triedení odpadu, spoločnými silami vytvorili plagát našej Zeme. Vyjadrili svoj postoj ako sa správať k prírode. Cieľom tejto aktivity bolo rozvíjať environmentálne povedomie detí tvorivým a hravým spôsobom, chrániť prírodu a starať sa o ňu a tak zveľaďovať životné prostredie. Deň Zeme v materskej škole bol dňom veselej nálady, rôznych hier a pracovných aktivít.

        • Súťažiť sa oplatí

          20. 4. 2023

          VESMÍR OČAMI DETÍ

          Paulína Strýčková z 2. Triedy (Mravčeky) bola ocenená za úspešnú účasť v regionálnom kole celoslovenskej výtvarnej súťaži Vesmír očami detí. Z 500 prác porota vybrala 25. ktoré postupujú do ďalšieho kola. Gratulujeme.  

          XXIV. ŽITNOOSTROVSKÉ PASTELKY 2023

          V celoslovenskej výtvarnej súťaži s medzinárodnou účasťou s názvom Žitnoostrovské pastelky  majú vystavované práce tieto deti: Gomolová Mia z 2. Triedy (Mravčeky), Henrieta Gonščáková z 1. Triedy (Lienky) a Martiniaková Diana z 1. Triedy (Lienky). Gratulujeme.

        • Bioodpad a recyklovanie

          19. 4. 2023

          V rámci  "Dňa Zeme", dňa 18.4. 2023 sa deti ktoré navštevujú 3. Triedu (Včielky) a 4. Triedu (Motýliky) dozvedelli hravou a zábavnou formou o triedení odpadu, o recyklácií, o bioodpade a o tom ako si treba vážiť našu Zemičku. Ďakujeme za tento  krásny program  a spoluprácu Prevádzke- Skalité a NATUR-PACK.

        • Marec v triede "Mravčeky"

          12. 4. 2023

          Mesiac marec sa v našej triede niesol v duchu kníh, deti sme  oboznamovali s knihami. Čítali sme
          príbehy na pokračovanie . Deti prostredníctvom tvorivej dramatiky mali možnosť ,, vstúpiť do
          rozprávky “ . Spoznali Červenú čiapočku, vĺčka, pampúšika, Tri prasiatka a iné rozprávkové bytosti
          . Čím sa učili rozpoznať dobro a zlo. Učili sme sa správne otáčať knihu, ukazovali sme si, ako čítať
          „ zľava doprava“. Pokúšali sa vyhľadávať niektoré písmená abecedy. Deti  prejavovali záujem
          o knihy.  Viedli sme ich k šetrnému zaobchádzaniu  s nimi. Domov sme zapožičali knihu, aby si
          spoločne s rodičom prečítali príbeh – nakreslili a vrátili do MŠ. Spoločne s deťmi sme
          reprodukovali príbehy, ktoré sa dočítali. Keďže sa deťom aktivita páčila budeme v nej pokračovať.
          Upevňovali sme poznatky o základných farbách, matematické predstavy, strihali nožnicami, pri
          práci sme sa snažili používať odpadový materiál a vysvetľovali deťom aká dôležitá je recyklácia
          pre našu planétu. Pri príležitosti dňa vody sme celý deň venovali dôležitosti vody pre nás a pre
          život na zemi. Deti mali v rámci pitného režimu v tento deň prevažne čistú vodu. Venovali sme
          pozornosť správnemu úchopu kresliaceho materiálu. Zážitkovým učením v školskej záhrade sme
          objavovali živú a neživú prírodu. Pri potoku sme počúvali žblnkot potôčika, z vŕby pri ňom sme si
          vzali prútiky a pozorovaním v materskej škole objavovali ako pučia. Prostredníctvom vychádzok
          do blízkeho okolia sme pozorovali domáce zvieratá. Deti poznávali a opísali miesto ich výskytu,
          zdroj potravy. Zapojili sme sa do ponožkovej výzvy na znak súdržnosti so svetovým dňom
          Downovho syndrómu.  . Veľkým zážitkom boli pre deti tvorivé dielničky . Našu MŠ navštívil
          Kultúrniček . Deti porovnávali rôzne veľkosti vajíčok, tiež pozorovali rôzne techniky zdobenia
          kraslíc a niektoré techniky zdobenia si mohli aj vyskúšať. V rámci školskej akcie – „vynášanie
          Moreny “ sme deťom priblížili ľudové tradície spojené s týmto zvykom . Napísala Ľubica Lašová

        • Marec v triede "Včielky"

          11. 4. 2023

          Celý mesiac marec sa v našej triede niesol  v znamení „mesiaca kníh“.  Deti spoznávali aká môže byť  výroba kníh a pri ich triedení  spoznávali aké rôzne druhy na svete sú. Napr. veľké, malé, s písmenami a bez písmen, s obrázkami a bez obrázkov, encyklopédie, rozprávkové, kuchárske, o zvieratách, o stavbách a mnoho ďalších.  Všímali si znaky básne, rozprávky či náučnej literatúry.  Naučili sa správne používať slová ako spisovateľ, nadpis, strana, ilustrátor či prekladateľ. Deti cez maľované čítanie spoznávali rôzne druhy písmen a učili sa správnej výslovnosti. Prvý jarný deň sme oslávili sadením. Tu si rozvíjali nielen environmentálne cítenie a ochranu prírody, ale aj jemnú motoriku, prosociálne cítenie a prírodovednú gramotnosť.  Pre spontánne hry detí boli v triede každodenne pripravované  nové námety na rozvoj ich matematickej, a predčitateľskej gramotnosti.  Na rozvoj pohybovej gramotnosti sme využívali každodenne zdravotné cvičenia s náčiním a každodenný pobyt na vonku, ktorý sme si spríjemnili spoznaním  pre nás nového ihriska pri Základnej škole sv. Andreja Svorada a Benedikta ročník 5.-9. Vychádzku do kostola sme zamerali na prichádzajúce veľkonočné sviatky a s nimi spojené aj rôzne zvyky, tradície a hodnoty.  Deti sa v tomto mesiaci zúčastnili Medzinárodného dňa vody, Ponožkovej výzvy, Vynášanie Moreny, Návštevy a následného zápisu do Základnej školy sv. Andreja Svorada a Benedikta. Krásy nášho kultúrneho dedičstva upevňovali cez program „ Kultúrniček“. Vyhodnotenie dobrovoľnej Zimnej výzvy a recitačnej  súťaži pre deti materských škôl s názvom Jazýček môj, ohýbaj sa!, kde našu triedu reprezentoval Alexej Vevjora. Týždenné témy boli:1: Marec- mesiac knihy, 2: Z rozprávky do rozprávky, 3: Prichádza Jar, 4: Jarné kvety, 5: Veľká noc. Napísala Mgr. Denisa Maslíková

        • Marec v triede "Lienky"

          11. 4. 2023

          V mesiaci marec sme  oboznamovali deti s knihami. Spoznávali rozprávkové bytosti. Učili sa správne otáčať knihu, ukazovali sme si, ako čítať „ zľava doprava“. Pokúšali sa vyhľadávať niektoré písmená abecedy. Veľa  času sme venovali  hlavne rozprávkam. Deti sa pokúšali charakterizovať rozprávkové bytosti, hodnotiť ich správanie, rozlišovať dobro od zla. Rozprávky, bájky a  príbehy sme nielen čítali, ale na ich reprodukovanie sme využívali  obrázkový materiál, maľované čítania, interaktívnu tabuľu i Bee-bot včielku. Deti  prejavovali záujem o knihy.  Viedli sme ich k šetrnému zaobchádzaniu  s nimi. Obľúbené rozprávkové postavičky  s nadšením maľovali.  V triede sme mali projekt Putovná kniha. Ten spočíval v tom, že tie deti, ktoré si chceli knihu s názvom Najkrajšie bájky o zvieratkách pre deti zobrať, tak si ju odniesli v taštičke domov. Spolu s rodinou si vybrali bájku, prečítali a spoločne vytvorili obrázok. Na druhý deň za pomoci pani učiteliek  reprodukovali bájku a pokúsili sa ju v knihe nájsť. Deti mali z tejto aktivity radosť. Keďže sa nestihli vystriedať všetci malí „čitatelia“ v tomto projekte budeme pokračovať aj v apríli. Deti sa učili  počítať na počítadle, počet sa pokúšali ukázať aj na prstoch. Upevňovali si a rozširovali poznatky o základných farbách, strihali nožnicami. Venovali sme pozornosť správnemu úchopu kresliaceho materiálu. Zvedavý Janko bola pesnička, ktorú sme si zahrali na farebných hudobných nástrojoch. Deti hrali podľa farebných nôt v skupinách, ale i samostatne. Ich výhodou  je, že deti nemusia poznať noty a dokážu podľa farieb zahrať melodicky správne pieseň. Zaujímavou témou pre deti bol vesmír, ktorý výtvarne stvárnili. Spoznávali planéty a iné telesá vo vesmíre. Vedia, že sa tam nachádza aj naša ZEM a má tvar gule. Skladali rozstrihané obrázky na danú tému. Cez ozdobenú raketu deti „ vleteli“ do slnečnej sústavy, premenili sa na planéty a obiehali okolo slnka. Vytvárali súhvezdia, ktorým vymysleli názov. Pokúšali sa opísať pocit chôdze na boso po rôznych povrchoch. Pomocou prezentácie a zážitkového učenia rozlišovali prvky živej a neživej prírody. Nielen na obrázkoch ale aj v školskej záhrade objavovali živú a neživú prírodu. Výtvarne dotvárali kameň, počúvali šum a žblnkot potôčika. Oboznámili sa so svetovým dňom Downovho syndrómu.  Aj keď deťom dennodenne pripomíname, že voda je vzácna a treba ju chrániť, viac času sme tejto téme venovali dňa  22. marca, kedy je Deň vody.  Deti sa zahrali na vodné kvapky, pozorovali kolobeh vody a spoločne sme si vytvorili vodopád s kamienkami, ktorý strážil vodník. Veľkým zážitkom bolo pre deti vykrajovanie a zdobenie medovníčkov. Našu MŠ navštívil Kultúrniček . Deti porovnávali rôzne veľkosti vajíčok, tiež pozorovali rôzne techniky zdobenia kraslíc a niektoré techniky zdobenia si mohli aj vyskúšať. Spoločne s deťmi sa tešíme na ďalšie zaujímavé aktivity, ktoré nás čakajú do konca školského roka.

            Napísali: Soňa Gelačáková a Marta Koričárová

        • Marec v triede "Motýliky"

          11. 4. 2023

          V mesiaci marec sme s deťmi v téme ,,Hudobné nástroje´´ prostredníctvom obrázkového materiálu, hry na Orfovom inštrumentári, hry ,,Ja som muzikant" spoznávali a identifikovali rytmické aj melodické nástroje. Prostredníctvom ,,Žabieho koncertu" - hry na ozvenu a dialógu rytmicky deklamovali riekanku. Hrali na farebnej hudobnej zostave Boomwhackers s ktorou zvládli jednoduchý inštrumentálny sprievod k piesni. ,,Kohútik Jarabí" ,,Malí muzikanti" Zvládli jednoduché inštrumentálne sprievody k piesňam a riekankám. Počúvali hudobnú skladbu od Beethovena a maliarskymi prostriedkami vyjadrili zážitok zo skladby.

          V téme ,,Jarné prebudenie´´ deti vymenovali ročné obdobia. Povedali typické znaky jednotlivých ročných období a povedali aké ročné obdobie máme teraz. Pri spoločnom čítaní sledovali text, na požiadanie ukázali v texte, ľubovoľné slovo. Identifikovali prvky počasia počas Jari.  Ovládali veku primerané digitálne hry na interaktívnej tabuli k téme. Vokálne rytmizovali riekanky a piesne kolektívne, individuálne aj v skupinách. ,,Ja som vám veľký pán, červený som tulipán. ´´V téme ,, Z rozprávky do rozprávky´´ Rozprávali príbeh na základe maľovaného čítania ,,Lienka v rozprávkach", prostredníctvom maľovaného čítania a aktivít spoznávali a identifikovali rôzne rozprávky, rozprávkové postavy. Prostredníctvom rozprávky ,,Išlo vajce na Vandrovku,, piesne ,,Smejko a Tanculienka - Jedineční" vyjadrovali svoje pocity pozitívne aj negatívne. Vnímali jedinečnosť každého človeka. ,,Svetový deň Downovho syndrómu. Pozná niektoré tradičné regionálne zvyky: prostredníctvom ukážky sa deti oboznamovali s technikami maľovania vajíčok následne si vymaľovali aj svoje vlastné vajíčko a perníček. Navštívili základnú školu, vnímali jej účel v obci, na ktorý slúži. Pri čítaní, prezeraní kníh rozumeli a používali výrazy ako autor, kniha, strana, spisovateľ.

          V téme ,, Príprava na školu´´ Kreslili grafomotorické prvky vyžadujúce pohyby dlane a prstov. - Školská taška. Vlastnými slovami vysvetlili význam slov, ktoré poznajú ,,Antonyma´´ Objavili a jednoducho opísali pravidlo postupnosti. ,, Ktorá ceruzka je väčšia?" Identifikovali niektoré písmená abecedy snažili sa ich napodobniť na interaktívnej tabuli. Napodobňovali písmenka pri TV. Skladali písmenká z lega. Napísala Mgr. Katarína Gomolová